Wednesday, April 1, 2020
Këshilla

Coronavirus, si të pastroni dhe dezinfektoni shtëpinë tuaj

Dezinfektimi i mjedisit në të cilin jetojmë dhe mbajtja e tij pastër bëhet edhe më i rëndësishëm në këtë moment të urgjencës shëndetësore: këtu janë disa këshilla për pastrimin dhe dezinfektimin e shtëpisë tuaj

Loading...

Këshilla më e rëndësishme në këtë moment emergjence të shkaktuar nga epidemia e koronavirusit është “qëndrimi në shtëpi”, një mesazh i qartë i përcjellë nga media dhe rrjetet sociale. Siç kemi thënë për javë të tëra, pastrimi personal është një nga masat e para që duhet të merret kundër infeksionit dhe duke marrë parasysh ftesën për të qëndruar në shtëpitë tuaja, është një praktikë e shkëlqyer për ta bërë mjedisin në të cilin jetojmë të shëndetshëm dhe të pastër.

Siç shpjegon Leonardo Tilli, pronar i Eco Clean, një kompani e specializuar në pastrimin dhe kanalizimet e dhomave, dezinfektimi bëhet në katër faza:”Me dezinfektim nënkuptojmë zbatimin e njëkohshëm të dy momenteve: pastrim dhe dezinfektim të çdo sipërfaqeje. Ky është një proces i ndarë në katër faza: pastrimi, shpëlarja, dezinfektimi dhe shpëlarja përsëri, gjatë së cilës përdoren produkte adekuatë të pastrimit.

Koronavirus, këshilla për pastrimin dhe dezinfektimin e shtëpisë

Mund të përdoren produkte të disponueshëm si letra, të shoqëruara me pajisje të afta për të lëshuar avull, e cila lejon eliminimin total të patogjenëve. Por gjithashtu produktet kimike janë të përshtatshme për kanalizimin e dhomave, zgjedhja e pastruesit të duhur varet nga lloji i papastërtisë, për të eliminuar shenjat e gëlqeres, për shembull, është e nevojshme të përdorni produkte me bazë acidin klorhidrik, për yndyrat ose mbetjet me yndyrë këshillohet të përdorni një produkt të tillë si zbardhues ose produkt kundër yndyrës.

Shmangni përzierjen e dy produkteve së bashku, pasi shtohet rreziku i asfiksimit nga gazet e lëshuara nga kjo përzierje. Në fund, “mjetet juridike të gjyshes” janë gjithmonë të dobishme, si dhe kanë një ndikim të ulët në mjedis. Kategoria përfshin përdorimin e substancave të tilla si uthull, acid limoni ose sodë buke për heqjen e papastërtisë. Ju gjithashtu mund të përdorni ujë të vluar mbi 70° për të qenë të sigurt se i keni eliminuar të gjithë patogjenët: megjithatë kujdes nga rreziku i djegies, prandaj duhet të jeni shumë të kujdesshëm dhe të mbroheni me veshje dhe doreza të përshtatshme.

Coronavirus, cilat produkte duhet të përdorni për të pastruar shtëpinë tuaj

Për të përfunduar pastrimin e sipërfaqeve, është praktikë e mirë të përdorni një dezinfektues siç është alkooli (të paktën 75%) dhe ta lini të veprojë në sipërfaqe për të paktën 60 sekonda. Në fund, shpëlani me kujdes sipërfaqet me ujë për të shmangur rrezikun e ndotjes kimike me anë të kontaktit. Këshillat e Tilli në rastin e pëlhurave të heqshme është që t’i lani ato në lavatriçe në një temperaturë prej të paktën 70°, për të siguruar eliminimin e viruseve. Nëse nuk është e mundur të lani gjithçka në temperatura të larta, merrni parasysh shtimin e aditivëve të tillë si zbardhues ose peroksid hidrogjeni në pastruesin normal.

Sa i përket pëlhurave dhe tapicerive që nuk mund të lahen në lavatriçe, ne ju rekomandojmë përdorimin e pajisjeve me avull dhe fshesë me korrent të pajisur me një filtër dhe një ndarje grumbullimi, të aftë për të filtruar edhe grimcat më të vogla dhe për të ruajtur aromat e këqija. Këshillohet që operacionet e treguara nga Leonardo të kryhen çdo ditë, sa herë që përdoret një sipërfaqe ose pjesë e mjedisit. Këshilla e fundit e Leonardos është që të ndiqen në çdo rast indikacionet kryesore të sugjeruara nga OBSH, përkatësisht: përdorimi i etanolit (alkoolit) të paktën me një përqendrim prej 75% ose produkte me bazë klori (zbardhuesi i zakonshëm) me 1%. Në rast se nuk ndiheni të aftë t’i kryeni këto praktika në mënyrë të pavarur, sugjerohet që të mbështeteni tek profesionistët që zotërojnë të gjitha pajisjet specifike për këtë lloj ndërhyrje.